Літературне есе "Автор, Слово, Творчість — що за цим стоїть?"

 

 28 березня Бібліотечна мережа Вінницької територіальної громади відновила свою роботу. Згідно рішення ВМ ЦБС, в умовах воєнного стану читальні зали та гуртки не працюють задля безпеки перебування у них користувачів, і бібліотеки здійснюють роботу лише у форматі видачі/отримання книжок. Щоб не втратити зв’язок з читачами та постійними відвідувачами творчих клубів, що функціонують на базі бібліотек, їх засновники опановують нові форми роботи. І це невеличке есе стало результатом бесід про творчість нових співробітників Бібліотеки-філії №17, філологів за фахом, Анастасії Дворницької та Леоніда Борозєнцева.

 

В третій декаді квітня відбувається святкування Всесвітнього дня творчості.
Складаючи асоціативний ряд зі словом «бібліотека», в тій чи іншій послідовності не складно дійти до вищих значень книги, як носія знань, до значень Слова та творчості, а також до авторів, до авторства самого тексту, та відповідальності за сказане.

Спробуємо трохи поміркувати та розширити цю тему.


Автор, Слово, Творчість що за цим стоїть?

Давно існує думка про те, що автори на вищій стадії творчості з категорії «автор» переходять у співтворці, медіуми, пророки, транслятори. Різні прихильники цієї версії по-різному трактують цей перехід на вищий щабель, але більшість сходиться до того, що за це «підвищення» (втім, як і за все, що приходить у житті) потрібно платити, і ціна переходу настільки ж висока, наскільки високо, тобто виразно та зрозуміло, починають звучати твої (якщо все ще можна вважати їх виключно своїми) голос/слово. Найчастіше ця ціна самотість, тому що почути/розчути посилене одкровення можливе лише в повній тиші. Фактами на підтвердження цієї теорії можуть служити численні біографії письменників та поетів. Іноді плата за свій дар здійснюється у формі передоплати, іноді допускається відстрочка платежу, але так чи інакше розрахунок відбувається. Не кожен може прийняти ці наслідки третього закону Ньютона F = F, зжитися з думкою про необхідність/неминучість цієї самотності. Ось тут і починаються на перший погляд суперечливі колізії, коли автор з одного боку пише красиві, мудрі, правильні, чесні тексти, а з іншого у  житті виявляється звичайною, м'яко кажучи, сволотою (м'яко кажучи, тому що буває і гірше).

За що ж насправді платить автор? За можливість зазирнути у майбутнє, підняти туманну завісу часу, за Слово, яке за змістом і забарвленням вже значно більше ніж слово, за можливість шляхом жертовності, своєю творчістю наблизитися до якості творця. Це вибір. Свідомий чи підсвідомий, але завжди вибір. Це спокуса, будучи лише співтворцем, а, можливо, навіть просто інструментом для мовлення, привласнити собі значущість результату. Гординя, марнославство, хайпозалежність, постановка себе на бронзовий п'ядестал обраності чи мало прикладів тому ми знаємо?

Є у цієї медалі й інший бік. Якщо автор прийняв дар, він відтоді несе відповідальність. Біблійна притча про таланти (знову-таки не випадкова паралель значень слова «талант» у відношенні до платежу/розплати) і сюжет з Іоною максимально яскраво описує, що буває, якщо автор «зариває» отримане.

Виходить, автори баловні долі чи приречені на важку місію? Вважаю, кожен сам для себе відповідає на це питання. Все залежить від того, що ми вибираємо за мету, і що приймаємо за результат. У жодному разі не можна сподіватися, що шлях буде легкою розважальною прогулянкою.

Якщо взяти до уваги, що «Спочатку було Слово...» і дароване має відношення саме до першоджерела світотворення ступінь відповідальності за проговорене нами стає очевидною.


 
@ Леонід Борозєнцев



Коментарі