Поетична година «Поет живе. Ми чуєм заповіт його священний»

Поетична година
«Поет живе. Ми чуєм заповіт його священний»

(до Шевченківських днів)

    9 березня у форматі онлайн-трансляції співробітники Закладу культури "Вінницької міської централізованої бібліотечної системи" працівники бібліотеки-філії № 17 та бібліотеки-філії № 6Анастасія Дворницька та Леонід Борозєнцев до Шевченківських днів підготували поетичну годину «Поет живе. Ми чуєм заповіт його священний».


Цікаві і маловідомі факти з життя

1. Освіта Шевченка – всього 2 класи, яку отримав у церковній приходській школі. І при цьому він створив найбільш відому книгу української класичної літератури з відомою нам назвою “Кобзар”.

2. Зріст Тараса був 164, 46 см. Це відомо з формулярного списку батальонгу в Оренбурзі де проходив службу солдат Шевченко. Там зазначено, що зріст його був середнім на той час, а саме 2 аршини і 5 вершків.

3. З підручників  ми бачимо Шевченка як суворого кріпацького дядька у простій шапці і кожусі. Хоча насправді в ті роки він жив у Петербурзі і вже мав доходи і тому любив одягатися модно і сучасно. Навіть є факт з записів самого Тараса, що він з задоволенням придбав за 100 рублів плащ-макінтош.

4. 15 років — так не багато поет прожив в Україні протягом свого життя. Ще коли Тарасу було 14 років він разом зі своїм паном Енгельгардтом виїхав з України, у якого був у наймах з дитинства, і потім відвідував зрідка Україну лише як гість…

5. У всьмому світі існує аж 1384 встановлених пам´ятників українському поету Шевченку, в Україні їх нараховується 1256. Інші монументи кобзаря прославляють його в США, Бразилії, Аргентині, Китаї, Канаді, Литві…

6. При житті Шевченка більше знали і цінували як художника, а не поета.

Сучасний, як ніколи!

    Україна незалежна не перший досяток років, але боротьба за свободу країни і за свободу кожної людини триває й досі. Ворог зовнішній стоїть на порозі, а вороги свої внутрішні долають з середини молоду державу. Щоб бути незламним та сміливо протистояти потрібен яскравий приклад для натхнення.

    Одна з постатей незламна і мужня  – це звичайно Тарас Шевченко. Його творчість надихає, укріплює духовні сили для супротиву рабству, деградації, страху. Шевченко, як пророк, неодноразово вказує нам, нащадкам, що ми народ який створений для щасливого і вільного життя, а не для нікчемного існування!


    Заповіт

    Як умру, то поховайте
    Мене на могилі
    Серед степу широкого
    На Вкраїні милій,

    Щоб лани широкополі,
    І Дніпро, і кручі
    Було видно, було чути,
    Як реве ревучий.

    Як понесе з України
    У синєє море
    Кров ворожу... отойді я
    І лани і гори —

    Все покину, і полину
    До самого Бога
    Молитися... а до того
    Я не знаю Бога.

    Поховайте та вставайте,
    Кайдани порвіте
    І вражою злою кров’ю
    Волю окропіте.

    І мене в сем’ї великій,
    В сем’ї вольній, новій,
    Не забудьте пом’янути
    Незлим тихим словом.



Коментарі