#Під_спалахи_сирен_та_блискавиць (Part 1). Відкриття проекту.

 

            Нещодавно у Вінниці на підтримку ініціативи МКІП та Держмистецтв щодо популяризації правдивого якісного літературного контенту, був започаткований мистецький проект #Під_спалахи_сирен_та_блискавиць, який передбачає різні форми спілкування з читачами, учасниками творчих клубів та потенційними користувачами бібліотек. Зараз це — літературні відеозаписи за участю вінничан, а також серія творчих зустрічей-концертів наживо.

Перший «Спалах» відбувся 12 квітня у приміщенні Вінницького обласного молодіжного центру "Квадрат" у партнерстві КЗ "ВОМЦ "Квадрат"" та закладу культури "Вінницька міська централізована бібліотечна система" за участю творчої групи «Кофе-Баттл».

 

Вечір було відкрито триптихом, складеним з текстів різних авторів.

1 текст від імені біженки, яка, їдучи з рідного міста, змушена залишити домашню кішку.
 
© Людмила Херсонська — українська поетеса та перекладачка, проживає в Одесі.

2 текст від імені пересічного жителя РФ, на очах якого за знаком вищого керівництва його сусідка перетворюється на людожера.
 
© Дмитро Коломенський — відомий поет, бард, виконавець власних пісень, організатор концертів та фестивалів, донедавна проживав у Санкт-Петербурзі, через свої переконання змушений був виїхати з країни.

3 текст про те, як Сатана відмовляється далі випробовувати людей, які йдуть за Христом, людей, які у твердості своїх переконань дивують навіть Спасителя.
 
© Сергій Жадан — український поет, прозаїк, перекладач, есеїст, радіоведучий, фронтмен гуртів «Жадан і Собаки» та «Лінія Маннергейма».

У мистецькому «Спалаху» 12 квітня прийняли участь вінницькі автори: Марина Кордонець та Тетяна Шкурак, Олег Крушельницький та Ростислав Рудий, Роман Костюк та Валентина Капшук, Олена Коваленко та Олена Кривко-Тарасюк, Світлана Котляр та Валентина Буцерога, поет та бард Володимир Каправий. Також вперше з поетами на сцені співпрацював музикант гурту ANTARES, учасник та засновник кількох вінницьких рок-гуртків у стилі Hard'n'Heavy Вальтер Моссман, у його виконанні вінничани змогли почути Річі Блекмор — «Possum goes to Prague» (cover), Blackmore's Night — «Carry On...Jon», Deep Purple — «Soldier of fortune», U.D.O. — «In the Darkness», Accept — «Wanna Be Free», Metallica — «Fade to Black», Rainbow — «Anybody there», ANTARES — «No Speak».

 

Спікери вечора — Анастасія Дворницька та Леонід Борозєнцев (Вінницька міська бібліотека-філія №17).

Фото © Костянтин Родигін та Максим Краснопір (Вінницький Народний клуб фотомистецтва «Обрій»), Ярослава Самойленко (Вінницька центральна міська бібліотека імені І.Бевза).

Захід було організовано таким чином, щоб волонтери, які працюють у цей час у залі, могли слухати поетів «без відриву від виробництва».

На завершення слухачам був представлений фрагмент короткого есе, опублікованого на своїй сторінці у facebook колишнім вінничанином, учасником Вінницького Народного клубу фотомистецтва «Обрій», Олександром Філем, який кілька років тому виїхав з України, але з початком військових дій повернувся, щоб зі зброєю у руках захищати нашу країну. Основним меседжем його публікації була думка про те, з чого починається війна, що їй завжди передує.

 


Коментарі