У книжок також є день народження: книжки ювіляри року

" У кожного своя доля і свій шлях широкий..."( Тарас Шевченко)
Книги, як і люди , мають свою долю, свою історію, вони народжуються, але не вмирають.
Ювілей книги - це відмінний привід познайомитися з твором літературного мистецтва або можливість знову пережити забуті історії. На виставці представлені книги-ювіляри 2023 року, твори яких є обов'язковими в шкільній програмі.
175 років - Тарас Шевченко, поеми "Варнак","Марія", "Титарівна".
145 років - І. Нечуй-Левицький "Микола Джеря". Твір став свого роду сповіддю звичайного сільського, але невільного чоловіка. Бажання свободи за будь-яку ціну - одна із типових рис українського народу - головна ідея твору.

190 років - Є.Гребінка "Човен"
225 років - І. Котляревський "Енеїда". Написана за мотивами класичної комедії Вергілія, українська версія, яка дуже вдало передає українську самобутність. Головні герої - козаки - шукають кращої долі, і Боги їх захищають. Завершується поема мрією самого Котляревського - українці здобувають для себе шмат плодючої землі та розпочинають панування на ній самостійно.





145 років - Р. Стівенсон "Острів скарбів". Твір розповідає про пригоди юного хлопчика, в руки якому потрапляє карта Острова скарбів.

155 років - Ж. Верн "П'ятнадцятирічний капітан".

Гостро пригодницький роман оповідає про мінливості долі, з якими стикаються пасажири китобійної шхуни-брига "Пілігрим".
180 років - Е. По "Золотий жук". Новела американського письменника в жанрі детектива. В ній розповідається про цілу серію пригод, які відбуваються з головним героєм на шляху пошуку скарбів, захованих за хитромудрим шифром.



Запрошуємо до бібліотеки, де можна взяти книги-ювіляри року 2023 , прочитавши які є нагода знову пережити забуті історії.



 

Коментарі