Вінницька звукова книга. Михайло СТЕЛЬМАХ


  Михайло Панасович Стельмах – найпомітніший вінницький класик української літератури ХХ століття. Наша Вінниччина дала і життя, і творчі крила письменнику. Тут він народився в селі Дяківцях колишнього Літинського району в хліборобській родині (травень 1912 року). Тут закінчував школу, здобув філологічну освіту у Вінницькому педагогічному інституті, тут почав працювати журналістом у вінницькій газеті «Більшовицька правда». Все це було в першій половині минулого століття, до початку Другої світової війни. В цей, вінницький період життя і творчості М.Стельмах стає поетом, пробує себе у публіцистиці, ретельно вивчає народознавство, фольклор та етнографію, що пізніше складе основу багатої, неповторної у своїй красі мови його книг.

  Повернувшись з фронту Другої світової, Стельмах проживає у Києві, стає одним з найпомітніших романістів тодішньої України Низка його романів, що вийшли у післявоєнні роки, присвячені історичним подіям на рідному письменникові і нам Поділлі, революції, разючим змінам у житті селянства («Кров людська не водиця», «Велика рідня», «Хліб і сіль», «Правда і кривда», «Дума про тебе»). Його творчість набуває великої популярності та значимості в житті України. Вона відзначена званням Героя Соціалістичної Праці, високими орденами та найвищими лауреатськими нагородами, письменник стає академіком АН УРСР, депутатом багатьох скликань Верховної Ради.

  «Гуси-лебеді летять» - це один із натхненних шедеврів М.Стельмаха, осяйний і високо поетичний гімн своєму сільському дитинству, який передає неповторну красу Поділля, його людей.

 

 Перший розділ автобіографічної повісті Михайла Стельмаха "Гуси лебеді летять"  прочитала Алла Горобець, поетеса, бібліотекарка 11 філії Вінницької міської бібліотечної системи



Коментарі