Вінницька звукова книга. Михайло КАМЕНЮК



  Інтимна лірика – це та царина, яку упродовж багатьох років розробляє вінницький поет Михайло Каменюк. Цей часовий відрізок його творчого життя і напрямку роботи обмежують поки що дві знакові книги: перша – «Птах безодні. 100 поезій про кохання» і не зовсім ще давня – «Пісні ніжного волоцюги». Першу високо оцінив в листі до Каменюка один з його обраних у житті вчителів, новаторський поет-шістдесятник Микола Вінграновський.

  «Танцівницю і Поета» Каменюк задумав і здійснив давно. Записана в авторському виконанні на всеукраїнському радіоканалі «Культура», вона протрималася в програмах каналу понад 5 років, оскільки мала щирий відгук слухачів. Про її задум Михайло Каменюк каже так:
«Я надумав цю річ того ж таки дня, коли побачив на сцені клубу Національної податкової академії в Ірпені, де працював начальником інформаційно-видавничого центру, геніальну пару естрадних танцюристів, студентів академії. Кожен їх виступ буквально приголомшував глядачів, був окремою пронизливою новелою про красу почуттів – божественна пластика, вміння передати образ, одухотвореність. Вони вже мали найвищі нагороди, що в цьому жанрі прирівнюються до спортивних. І так мені захотілося, щоб саме для них написати сценарій драматичної новели поетичним словом, щоб у цьому творі відбувся синтез, поєднання пластики людського тіла, музики, світла і, звичайно, високого слова, думки, одягнутої у слово. На жаль, з черговою зміною президента України тодішню академію розгромили і було успішно поховано зі всіма іншими і мій задум. Але я все ще вірю, що він таки буде колись втілений на сцені. Бо ж йдеться про вічний сюжет: драму, яка чатує майже на кожну любов, хоч переживають люди її кожен по-своєму». 

Коментарі