Феномен успіху Стівена Кінга


"Талант є дешевшим, ніж сільничка на столі. Талановиті особи відрізняються від успішних лише великим обсягом тяжкої праці".   Стівен Кінг

Сьогодні  75-й день святкує народження Стівен Кінг, один із найславетніших і найшанованіших письменників сучасності, автор більш ніж 200 творів, серед яких понад 70 книг бестселерів у жанрах жахи, фентезі, трилер, містика. На основі його історій знято низку фільмів, а також намальовані комікси. Було продано більш ніж 350 млн примірників його романів та збірок оповідань.  Національний фонд книг нагородив письменника медаллю за видатний внесок в американську літературу та «За внесок у світове Фентезі», був нагороджений Канадською асоціацією книгопродавців і званням Великого Магістра від Американських письменників-містиків.

У дитинстві Кінг багато хворів і часто пропускав школу і проводив цей час з книгами та коміксами. Перше своє оповідання Кінг написав у віці семи років, а коли показав його мамі, та похвалила його і сказала, щоб він продовжував писати й Стівен продовжив писати й продовжує до сьогодні.



Слід відзначити, що для Стівена Кінга властива автобіографічність. Його герої часто нагадують його самого – вони письменники чи рок-музиканти, що мають проблеми з алкоголем чи наркотиками, а найголовніше – вони живуть у Новій Англії, у таких містечках, де минало дитинство самого Кінга. Свою аварію він детально описав у сьомому томі «Темної Вежі» – для нього цей досвід став певним порятунком через писання. Він описав увесь свій жах – і продав його читачам.


Улюбленою книжкою Кінг називає «Володаря мух» Ґолдинґа. Після першого прочитання, як він каже, книжка просто підірвала його мозок. Прочитавши у післямові про те, що моряки врятували хлопчиків, але хто порятує моряків, він вирішив перечитати книжку ще раз – і помітив якісно інший рівень. Перше прочитання було емоційним, друге ж відбувалося вже з більш холодним розумом. Він вже не переживав так за головного героя, а тому зміг оцінити усю глибину та красу цієї книжки. Такого самого прочитання Кінг хоче і від своїх читачів. Він називає себе письменником, якому важливо підібратися до читача поближче, навіть влізти у його шкіру. Перше прочитання мусить бути емоційним – Кінг не хоче, щоб ми аналізували твір, думали про мову, щоб взагалі бачили за текстом самого автора. А от вдруге читач вже може оцінити книжку на інтелектуальному рівні, побачити красу ліній та живість персонажів.


За своє творче життя Стівен Кінг подарував світу чимало книг під псевдонімом Річард Бахман. Його твори лягли в основу понад 100 фільмів і телешоу, і навряд чи це остаточна цифра. Стівен Кінг дорівнює слову «бестселер», а отже, на книжкових полицях бібліотеки його ім’я буде жити вічно.

 


Коментарі