Реалістичні історії братів Капранових

 


Сьогодні, 24 липня, святкують свій 55-й день народження Брати Капранови. Дмитро та Віталій відомі Україні своєю письменницькою та видавничою діяльностю. Брати-близнюки популяризують українську книжку, історію та культуру. Публіцисти роблять вагомий вклад в українську літературу завдяки новаторському стилю пера та інтерактивному підходу до своїх читачів. Завдяки їхнім книжкам, навіть малеча цікавиться історією та літературною спадщиною України.

Дмитро та Віталій Капранови не завжди були письменниками, до цього вони довго йшли. Втім, навіть якщо вони народилися в місті Дубоссари (Молдова), то українцями були вже з народження. Вони не вчили української мови в школі, але знали її завжди. Окрім великої бібліотеки українськомовних книжок вдома, їх навчала українському їхня бабуся. Заохотила вона Капранових і до книг, тож любили читати вони вже з малечку. Дитинство братів пройшло в Очакові Миколаївської області. Капранови – з роду українців, утім за часи Сталіна, їхнього діда визнали "ворогом народу", тож довелося тікати. Брати вважають своєю батьківщиною саме Миколаївщину. Окрім любові до української літератури, мали охоту до спорту та музики. Свого часу закінчили школу з греко-римської боротьби та фортепіано. Вищу освіту отримали у Свердловську та Москві. Там здобули фах "Технічна кібернетика". Згодом переїхали на батьківщиу і  взялися за видавничу справу: відкрилося їхнє видавництво “Зелений пес”. Існує воно й досі, а спеціалізується на сучасній художній та дитячій літературі. Ми ж знайомимо читачів з книгами, що є в нашій бібліотеці.


МАЛЬОВАНА ІСТОРІЯ НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ

Ця книга підійде як для дітей, так і для дорослих. Тут викладено короткий огляд найважливіших подій історії України та її важкий шлях до незалежності. Освіжити свої знання з історії допоможуть мапи, фотопортрети відомих постатей, таблиці, а також комікси. Останні досить вправно додають книжці дрібку гумору та перетворюють важке навчання на цікаве читання. Малюнки до книг створювали шість авторів, тож підручник справді не нудний, а дозволяє зрозуміти історію батьківщини в найважчих її аспектах.

Огляд на книгу  можна подивитися у відео: 




МАЙДАН. ТАЄМНІ ФАЙЛИ

За словами Братів Капранових, видали вони цю книгу, щоб онуки не казали, що незалежність їм упала з неба. Письменники провели власне розслідування, опитали купу людей аби дізнатися, що відбувалося всередині й поза Майданом під час Революції Гідності. Втім, книга не про Київ, а про Харків, Донецьк, Одесу, Крим та Херсон. Брати вважають, що саме ці міста були вирішальними для революції. Загалом книга зі свідчень очевидців Революції дасть відповідь на такі запитання: Що відбувалося за лаштунками Майдану?  Як ділили владу переможці? Що відбувалося в  Криму та Донецьку? Яким дивом встояли Одеса та Харків?

Докладніше про книгу можна переглянути у відео:


Нещодавно в рамках проекту «Літературні зустрічі. NON STOP» Вінницька міська централізована бібліотечна система  для всіх книголюбів та поціновувачів сучасної української літератури  організувала зустріч із Дмитром Капрановим. 


Модератори зустрічі - сестри Самойленко, Ярослава Самойленко, в.о. зав.відділом обслуговування Вінницької центральної міської бібліотеки імені І.Бевза та Анна Самойленко, бібліотекар Центральної бібліотеки для дітей та юнацтва запрошують до перегляду усіх, хто хоче познайомитись із творчістю талановитих українських письменників.

Переглянути  відео можна, перейшовши за посиланням:

Коментарі