Бібліотека – відкритий публічний простір


Бібліотека нового типу набуває нових функцій: додаткові приміщення, більше можливостей, навчальні курси і різноманітні заходи – все це є частиною перетворення звичайної бібліотеки на культурно-мистецький центр. 

Враховуючи тенденції сьогодення, прагнучи забезпечити вільний доступ до фондів, урізноманітнити послуги та створити комфортні умови співпраці нещодавно на базі бібліотеки-філії №17 (вул.Тимофіївська, 14) відбувся семінар для працівників бібліотек-філій на тему: «Бібліотека – відкритий публічний простір».


Робочу зустріч розпочали з презентації інноваційного досвіду організації активної діяльності новоствореної книгозбірні як інформаційного, культурного та освітнього центру громади. Тетяна Столяр, завідувачка філії вважає, що сучасна бібліотека має бути майданчиком, що об’єднує суспільство, доступним дозвіллєвим центром із робочим простором з комп'ютерами та WI-FI зв'язком. Окрім цього, нове бачення втілюється також в архітектурних рішеннях та сучасному дизайні, що робить простір книгозбірні зручним для роботи і привабливим для потенційних відвідувачів.

Особливої ваги сьогодні набуває структурно-організаційна діяльність бібліотеки як центру дитячої творчості, де юні читачі мають змогу комунікувати, навчатися один у одного, демонструвати власні досягнення. З цією метою колектив працює над реалізацією проєкту «Успіх», що передбачає активну співпрацю з навчальними (ДНЗ №15 «Пазлик»)  й соціальними (спортивний клуб «Elegance-Sport») закладами, що функціонують у громаді.


На думку спікерки, окремого вивчення заслуговує робота  студії розвитку та дозвілля «Успіх», адже завдяки креативним ідеям керівника студії Алли Павловської щотижня діти мають змогу опанувати велику кількість цікавих технік із виготовлення листівок, сувенірів, святкових подарунків. Також у ході роботи передбачено проведення інтелектуальних розваг, теоретичне ознайомлення з тематичними святами й відповідною літературою. 

Підсумовуючи виступ, доповідачка наголосила, що Вінницька міська бібліотека № 17 - сучасний простір, що  об’єднує активних людей  різних поколінь, завдяки використанню традиційних та інноваційних форм бібліотечної роботи.


Заступник директора по роботі з дітьми Ірина Єліна  висвітлювала питання «Представлення бібліотек у блогах та соцмережах як засіб ефективного позиціювання бібліотеки в інформаційному просторі». Актуальність доповіді обумовлена необхідністю популяризації бібліотечного контенту засобами сучасних мультимедійних технологій, адже читачі отримують інформацію переважно за допомогою ґаджетів, через спілкування у соціальних мережах та службу миттєвих повідомлень. 

У рамках інформаційних та просвітницьких проєктів, що функціонують на базі Вінницької міської централізованої бібліотечної системи активно використовується мережа онлайн-сервісів для створення різноманітних електронних продуктів, що сприяють висвітленню бібліотечних фондів і відображають розмаїття послуг, які можна отримати у бібліотеці. Ірина Анатоліївна проаналізувала найбільш популярні соціальні портали бібліотек, які доцільно використовувати для задоволення наукових, навчальних, професійних потреб користувачів та ознайомила присутніх із новими рекомендаціями щодо публікації матеріалів у соціальних мережах про проведені заходи, анонси подій, презентації книг та зустрічі з відомими діячами культури і мистецтва.

Коментарі