Оберіг, що не губиться у віках

Я рідний край та мову солов’їну

У вишивку свою вплела, в нитки

Я прославляю рідну Україну,

Яскраві вишиваючи квітки.


   (Оксана Вишневська)

Невипадково вишиванка стала символом української народної традиції та національної культури, бо це не просто одяг. Вишиванка - душа нашого народу, наш оберіг, багатовікова історія, міфологія, давнє мистецтво наших предків.

Барвистість, пишність, охайність та оригінальність українського одягу надихала багатьох митців на створення художніх шедеврів. Багатство і різноманіття українських традицій, захоплення людьми, які не втратили зв'язок з народним мистецтвом, яскрава краса українок мали великий вплив на творчість українських  художників.

Творча галерея під назвою «Оберіг, що не губиться у віках» - данина талановитим митцям, які натхненні традиціями та любов'ю до рідної культури вміло і тонко відображали у своїх роботах український колорит, вроду нашого народу, красу його побуту та рідної землі.

Протягом століть створено цілу галерею портретів українок одягнених у вишиванки: тендітна, юна полтавчанка у вишитій сорочці білим по білому та гордовита буковинка у традиційному вбранні, статна і впевнена подолянка у сорочці з насиченим орнаментом і літня жінка, спокійна і задумлива, і багато інших живих і емоційних образів.

Цією виставкою ми сподіваємося познайомити користувачів бібліотеки з картинами та книгами, що присвячені національній ідентичності – вишиванці, а також дати імпульс популяризації носіння етнічного одягу!



Коментарі