Мистецький відгук на сьогодення «Політична карикатура» (до Дня сміху)


         Воєнний стан держави змушує нас жити не за календарем у прямому сенсі цього слова. У пріоритеті для кожного українця стоїть безпека, і найбільше – безпека життя. Та українська нація доволі позитивна, що б там не сталось, і ми пам’ятаємо про всі свята, які стали традиційними. Винятком не стало і 1 квітня, День сміху, але дещо у іншій інтерпретації.
Як працівники культури, зокрема бібліотечної системи, ми не забуваємо і про ще один бік медалі: сміх продовжує життя. Якщо говорити про сміх, що може бути сьогодні доречнішим ніж доцільно використані художні засоби сміхової культури, якщо їх можна візуально сприйняти та осмислити?

Мабуть саме тому вінницький художник Олександр Никитюк, відомий концептуальними проєктами у напрямі conterporary art, звернутися у цей час до не звичного для нього жанру, до якого його спонукав початок широкомасштабної війни росії проти України.

        @ Анастасія Дворницька

Політична карикатура — малюнок, який зазвичай містить текстовий коментар, сюжет якого, як правило, пов’язаний із поточними, в основному політичними подіями або особистостями. Художня майстерність у таких зображеннях поєднується з гіперболою і сатирою, щоб висміяти та привернути увагу влади й суспільства до корупції та інших соціальних проблем.

 


 

8 квітня 2022 р. в академічній залі Вінницького обласного краєзнавчого музею відкрилася виставка Олександра Никитюка «Капричос 2022». На виставці представлено серію з 38 графічних робіт, виконаних у жанрі гротескної політичної сатири. Митець відомий концеп­туальними проектами у напрямі conterporary art звернутися до такого незвичного для нього жанру. Автора спонукала повномасштабна війна Росій­ської федерації проти України, розпочата підступним нападом 24 лютого 2022 року.

Назва проекту посилається на шедевр світового мистецтва - «Los Caprichos», серію гравюр 796-1797 рр. іспанського художника Франсіско Гойї, у яких він висміює державні установи, безглузді звички і облудні уявлення тогочасного суспільства.

Ідея серії «Капричос 2022» вінницького художника, робіт, створених у техніці графічного олівця і акварелі, полягає у висміюванні мистецькими засобами намагань збройного захоплення території України державою-агресором, критикує її гібридну збочену ідеологію, наголошує на нелюдській природі її військових злочинів. Деякі роботи зачіпають й міжнародний вплив, і реакції різних держав та світових організацій на перебіг гуманітарної кризи у зв’язку з війною в Україні. Митець створив низку блискучих шаржованих портретів, яскравих символічних образів, глибоких за змістом метафор, які отримали значне поширення мережею Фейсбук. Іноді тематичні ідеї для гротескної сатири підказують підписники, але переважно вони виникають безпосе­редньо з новинної стрічки. Автор переконаний, що його роботи є мистецьким засобом підтримки українського народу у боротьбі з агресором під девізом «Перемагати потрібно, посміхаючись ворогу в очі!».

Представляємо вашій увазі нове відображення сміхової культури, яке існуватиме на часі і не втрачатиме своєї актуальності.

 







Коментарі