«Загроза планеті!» (до Дня пам'яті жертв застосування хімічної зброї)

 День пам’яті всіх жертв застосування хімічної зброї

        Цей пам’ятний День був заснований в листопаді 2005-го року. 10-я сесія Конференції держав-учасниць Конвенції про заборону розробки, виробництва, накопичення і застосування хімічної зброї та про її знищення. Постанова C-10/5 з якої випливає, що День пам’яті всіх жертв застосування хімічної зброї відзначатиметься тепер щорічно, 29-го квітня. Він приурочений дню, коли в 1997-му році ця Конвенція набула повну законну силу на міжнародному рівні.

 

        З початку першого використання, розробки і застосування хімічної зброї у військових цілях пройшло більше століття. Цього часу було цілком достатньо, щоб усвідомити елементарне - не потрібно було і починати!

        Заборона розробки, виробництва, накопичення та застосування хімічної зброї обумовлена жахливими наслідками такого виду масового ураження. У кінці 2013 року до Конвенції приєдналися 98% світових держав, які стали членами ОЗХЗ. Уперше Конвенція була підписана в Парижі у 1993 році представниками 130 країн світу, а вступила в силу у 1997.

        З моменту першого застосування хімічної зброї з військовою метою минуло більше століття. Зараз світове співтовариство усвідомило небезпеку її використання. Постанова C-10/5 запроваджує День пам’яті всіх жертв застосування хімічної зброї як нагадування майбутнім поколінням про жахливі наслідки й загрози даного виду озброєнь.

        Зараз країни-учасниці Конвенції реалізують програми мирного співіснування. Навесні 2013 року у Гаазі в Нідерландах відбулася чергова Конференція членів ОЗХЗ, на якій країні прийняли політичну декларацію, спрямовану на заборону та знищення хімічної зброї. Запровадження пам’ятної події не дозволяє людству забувати про страшну загрозу, яка увірвалася у світову історію та наробила біди ще століття тому.

        Відзначаючи цей День, міжнародне співтовариство вшановує пам’ять всіх жертв хімічної зброї та підтверджує прихильність ОЗХЗ, Організації по забороні хімічної зброї, справі ліквідації загрози з боку хімічної зброї та активного сприяння в досягненні цілей миру і безпеки, особливо для громадян, які перебувають в зоні ризику застосування даного виду озброєнь.

        Сьогодні РФ перетворила Україну на полігон для демонстрації своїх найбільш руйнівних видів озброєння. Через це постраждали мільйони українців. Росія також ставила ультиматуми Заходу, нагадуючи, що має ще й зброю масового ураження.
Президент США Джо Байден вважає, що "притиснутий до стіни" Путін може використати хімічну та біологічну зброю під "фальшивим прапором"
.

        «Така операція може набути форми сфальшованого нападу, інсценованого «виявлення агентів чи боєприпасів, або сфабрикованих доказів того, що Україна нібито планує використовувати таку зброю». Атака під фальшивим прапором майже напевно супроводжуватиметься великою дезінформацією, щоб утруднити встановлення винних».

        У цей же час Європейський Союз нагадав російській федерації про злочини, які були скоєні її владою із застосуванням хімічної зброї в Сирії, в самій росії та в європейських країнах, а також про неминучість відповідальності за такі злочини.
     Британська розвідка також припускає, що Росія, ймовірно, збиралася використовувати операції під фальшивим прапором, щоб виправдати своє вторгнення в Україну 24 лютого.

        Під час війни в Україні росія публічно проанонсувала використання хімічної зброї в українських містах, які вона не може захопити військовою силою. Попередження про можливість такого сценарію з’явилося ще в кінці березня, коли, за даними дослідників, російські військові отримали антидоти від хімічних отруєнь. Застосування хімічної зброї — воєнний злочин і порушення міжнародної «Конвенції про хімічну зброю», яку РФ також підписала. 

        На жаль, факт застосування хімічної зброї не завжди вдається швидко визначити і підтвердити самостійно, не маючи відповідної кваліфікації. Саме тому важливо слідкувати за повідомленнями офіційних джерел та чітко дотримувати інструкцій, які вони надають.

        Підлягають загрозі не лише військовослужбовці, а й цивільне населення. У Сирії росія застосовувала ці засоби в основному не по військовослужбовцях, а по цивільному населенню. Тож небезпека для цивільних існує. І цивільні, і військові повинні знати порядок дій при використанні противником цих засобів.








Коментарі